Tradycyjna potrawa mięsna, obok schabowego i mielonego. Plastry mięsa zwinięte w roladkę i ogórkiem, cebulką i cienką kiełbasą, duszone na wolnym ogniu są bardzo aromatyczne i smaczne.
Przygotowanie zrazów z szynki:
Składniki
- Mięso z szynki 1/2 kg
- Kiełbasa cienka 10 dag
- Ogórki kiszone 4 szt
- Cebula 1 szt
-
Musztarda, sól, pieprz, 2 łyżki oleju 1. Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem.
2. Posypać solą i pieprzem, posmarować musztardą.
3. Na każdym plastrze położyć ogórek, kawałek cebuli i kawałek kiełbasy przekrojonej wzdłuż na 4 części.
4. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczką.
5. Obsmażyć na oleju na rumiano, podlać wodą i przełożyć do rondelka.
6. Gotować na wolnym ogniu 30 minut, posolić, zagęścić sos łyżką mąki rozmieszanej w wodzie, zagotować.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz