wtorek, 9 stycznia 2018

Zrazy z szynki


Tradycyjna potrawa mięsna, obok schabowego i mielonego. Plastry mięsa zwinięte w roladkę i ogórkiem, cebulką i cienką kiełbasą, duszone na wolnym ogniu są bardzo aromatyczne i smaczne.
Przygotowanie zrazów z szynki:

Składniki

  • Mięso z szynki 1/2 kg
  • Kiełbasa cienka 10 dag
  • Ogórki kiszone 4 szt
  • Cebula 1 szt
  • Musztarda, sól, pieprz, 2 łyżki oleju 1. Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem.
    2. Posypać solą i pieprzem, posmarować musztardą.
    3. Na każdym plastrze położyć ogórek, kawałek cebuli i kawałek kiełbasy przekrojonej wzdłuż na 4 części.

    4. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczką.
    5. Obsmażyć na oleju na rumiano, podlać wodą i przełożyć do rondelka.
    6. Gotować na wolnym ogniu 30 minut, posolić, zagęścić sos łyżką mąki rozmieszanej w wodzie, zagotować.

    Podawać z ziemniakami i surówką.
    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...