środa, 17 stycznia 2018

Pierniki świąteczne z lukrem


Domowe pierniki ozdobione lukrem, pachnące świętami, warto upiec takie ciastka nie tylko na Święta. Ciastka są nie tylko smaczne ale wyglądają bardzo apetycznie, jeżeli robimy imprezę tak zdobione pierniki zrobią furorę.

Składniki

  • Mąka pszenna 1/2 kg
  • Jajko 3 szt
  • Miód pszczeli 6 łyżek
  • Cukier 15 dag
  • Masło 20 dag
  • Soda 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika lub kakao i cynamon
  • LUKIER: 1 białko, cukier puder, sok z cytryny

    Przygotowanie

    Masło, miód i cukier rozpuszczamy, studzimy.
    Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę, robimy dołek i wlewamy do niej roztopiony miód z masłem, dodajemy przyprawę do piernika, 2 jajka i jedno żółtko (jedno białko zostawiamy do lukru), . Zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy .
    Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę mleka lub wody.

    Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, foremkami wycinamy ciastka. Słomką do napojów lub patyczkiem robimy dziurki potrzebne do zawieszenia na choince..
    Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 stopni c.
    Po ostudzeniu dekorujemy lukrem.

    LUKIER: miksujemy białko jaja kurzego z 15 dag cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny.
    Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego lub tytki z papieru z malutkim otworem i wyciskamy wzorki na ciastkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...