wtorek, 9 stycznia 2018

Krokiety z grzybami do barszczu


Krokiety robię dość często, na ogół z grzybami kiedy mam jeszcze zgromadzone jesienią zapasy grzybów. Pysznie smakują podane do czerwonego barszczu.
Sposób przygotowania krokietów:

Składniki

  • Mąka pszenna 30 dag, szczypta soli
  • Jajka 2 szt
  • Mleko 2 szklanki
  • Olej do smażenia
  • FARSZ
  • Grzyby świeże 1/2 kg
  • Cebula 1 szt
  • Pieprz, sól
  • PANIERKA
  • Bułka tarta 10 dag
  • Jajka 1 szt Z podanych składników usmażyć naleśniki, dodać wody tyle aby ciasto łatwo rozpływało się po patelni.

    Grzyby umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie 10 minut, odcedzić, przestudzić i zmielić w maszynce na grubym sitku.

    Do grzybów dodać posiekaną zeszkloną cebulę, sól, pieprz, trochę tartej bułki jeśli farsz jest za rzadki.

    Nakładać farsz na naleśniki i zawijać.
    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...