Krokiety robię dość często, na ogół z grzybami kiedy mam jeszcze zgromadzone jesienią zapasy grzybów. Pysznie smakują podane do czerwonego barszczu.
Sposób przygotowania krokietów:
Składniki
- Mąka pszenna 30 dag, szczypta soli
- Jajka 2 szt
- Mleko 2 szklanki
- Olej do smażenia
- FARSZ
- Grzyby świeże 1/2 kg
- Cebula 1 szt
- Pieprz, sól
- PANIERKA
- Bułka tarta 10 dag
-
Jajka 1 szt Z podanych składników usmażyć naleśniki, dodać wody tyle aby ciasto łatwo rozpływało się po patelni.
Grzyby umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie 10 minut, odcedzić, przestudzić i zmielić w maszynce na grubym sitku.
Do grzybów dodać posiekaną zeszkloną cebulę, sól, pieprz, trochę tartej bułki jeśli farsz jest za rzadki.
Nakładać farsz na naleśniki i zawijać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz