Kapusta, groch i ziemniaki, ma lekko kwaśny smak bo przyprawiona jest marynowanymi grzybkami. Przepyszny smak z mojego dzieciństwa. Teraz wracam do tego smaku, dość często gotuję to danie i gości u mnie także na wigilijnym stole.
Przepis na kapustę z grochem
Składniki:
Kapusta biała 1 główka 1,5 kg
Groch łuskany 50 dag
Cebula 2 szt
Ziemniaki 1 kg
Liść laurowy, ziele angielskie
Olej lub masło klarowane 3 łyżki
Grzyby marynowane 1 słoiczek
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki i groch ugotować razem w jednym garnku, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło. Ugotować do miękkości, ma być dość gęste, jeżeli jest nadmiar wody to odcedzamy, utłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładką papkę.
Kapustę drobno poszatkować, ugotować w oddzielnym garnku do miękkości, odcedzić. Kapustę dodać do ziemniaków z grochem.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać do kapusty.Dodać odcedzone z zalewy grzyby marynowane z przyprawami ze słoika, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszać i dobrze podgrzać.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz