Kartacz, także cepelin – potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce, ale ja myślę że w całej Polsce. U mnie w domu w centralnej Polsce odkąd pamiętam mama gotowała kartacze, nazywaliśmy je "bomby".Ma kształt owalny, w przekroju poprzecznym okrągły, i długość od 10 do 12 cm albo od 8 do 10 cm, z masy ziemniaczanej nadziewane mięsem, grzybami, kapustą kiszoną lub serem. koniecznie wypróbujcie przepis,są pyszne, najlepsze następnego dnia pokrojone w plastry i odsmażone na oleju.
Sposób przygotowania kartaczy:
Składniki:
- Ziemniaki surowe 2 kg
- Ziemniaki gotowane 1,5 kg
- Jajko 1 szt
- Mąka ziemniaczana 3-4 łyżki, sól
- FARSZ
- Grzyby mrożone 70 dag lub suszone 7 dag
- Cebula 2 szt
- Sól, pieprz
-
Boczek
lub słonina 10 dag
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z odciśniętymi ziemniakami, dodać krochmal, który został na dnie soku oraz mąkę ziemniaczaną lekko posolić i wyrobić gładkie ciasto.
2. Mrożone grzyby ugotować, odcedzić, zmielić w maszynce na grubym sitku, dodać posiekaną drobno i zeszkloną cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
3. Masę ziemniaczaną podzielić na równe części, formować kartacze jak dłoń, nakładać grzyby, zlepiać owalne kluski. Gotować w lekko osolonej wodzie, kilka minut gdy wypłyną i zrobią się pulchne.
Polać stopionym boczkiem z cebulką. - Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz