wtorek, 9 stycznia 2018

Kartacze cepeliny z grzybami


Kartacz, także cepelin – potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce, ale ja myślę że w całej Polsce. U mnie w domu w centralnej Polsce odkąd pamiętam mama gotowała kartacze, nazywaliśmy je "bomby".Ma kształt owalny, w przekroju poprzecznym okrągły, i długość od 10 do 12 cm albo od 8 do 10 cm, z masy ziemniaczanej nadziewane mięsem, grzybami, kapustą kiszoną lub serem. koniecznie wypróbujcie przepis,są pyszne, najlepsze następnego dnia pokrojone w plastry i odsmażone na oleju.

Sposób przygotowania kartaczy:
Składniki:

  • Ziemniaki surowe 2 kg
  • Ziemniaki gotowane 1,5 kg
  • Jajko 1 szt
  • Mąka ziemniaczana 3-4 łyżki, sól
  • FARSZ
  • Grzyby mrożone 70 dag lub suszone 7 dag
  • Cebula 2 szt
  • Sól, pieprz
  • Boczek lub słonina 10 dag

    Przygotowanie

    1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć przez gazę na sitku, dobrze odcisnąć, soku nie wylewać.
    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z odciśniętymi ziemniakami, dodać krochmal, który został na dnie soku oraz mąkę ziemniaczaną lekko posolić i wyrobić gładkie ciasto.

    2. Mrożone grzyby ugotować, odcedzić, zmielić w maszynce na grubym sitku, dodać posiekaną drobno i zeszkloną cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

    3. Masę ziemniaczaną podzielić na równe części, formować kartacze jak dłoń, nakładać grzyby, zlepiać owalne kluski. Gotować w lekko osolonej wodzie, kilka minut gdy wypłyną i zrobią się pulchne.
    Polać stopionym boczkiem z cebulką.
  • Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...