poniedziałek, 29 stycznia 2018

Faworki wyśmienite


Tradycyjne faworki smażone w głębokim tłuszczu w okresie karnawału oraz tłustego czwartku. W tym czasie konkurują nawet z pączkami.

Składniki

  • Mąka pszenna 20 dag
  • Masło 5 dag
  • Jajko 1 szt, żółtka 2 szt
  • Śmietana gęsta 12% 1 duża łyżka
  • Cukier puder 1 kopiasta łyżka
  • Spirytus lub ocet 1 łyżka
  • Olej do smażenia 1 litr

    Przygotowanie



    1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, masło i siekamy bardzo drobno.
    2. Jajko, żółtka i śmietanę roztrzepujemy w miseczce na puszystą masę i dodajemy do mąki. Dolewamy łyżkę spirytusu i zagniatamy ciasto.
    3. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny, aby zmiękło dzięki czemu łatwiej się go rozwałkuje.
    4. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki. Radełkiem do pizzy kroimy paski o szerokości 3 cm, długości 8-10 cm W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
    5. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy z garnka i odsączamy na papierowym ręczniku nadmiar tłuszczu.
    Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

    Z podanej ilości wychodzą 2 solidne talerze faworków.
    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...