Tradycyjne faworki smażone w głębokim tłuszczu w okresie karnawału oraz tłustego czwartku. W tym czasie konkurują nawet z pączkami.
Składniki
- Mąka pszenna 20 dag
- Masło 5 dag
- Jajko 1 szt, żółtka 2 szt
- Śmietana gęsta 12% 1 duża łyżka
- Cukier puder 1 kopiasta łyżka
- Spirytus lub ocet 1 łyżka
-
Olej do
smażenia 1 litr
Przygotowanie
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, masło i siekamy bardzo drobno.
2. Jajko, żółtka i śmietanę roztrzepujemy w miseczce na puszystą masę i dodajemy do mąki. Dolewamy łyżkę spirytusu i zagniatamy ciasto.
3. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny, aby zmiękło dzięki czemu łatwiej się go rozwałkuje.
4. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki. Radełkiem do pizzy kroimy paski o szerokości 3 cm, długości 8-10 cm W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
5. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy z garnka i odsączamy na papierowym ręczniku nadmiar tłuszczu.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Z podanej ilości wychodzą 2 solidne talerze faworków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz