Pasta do kanapek z ciecierzycy z dodatkiem świeżych ziół może zastąpić masło i wędlinę czy sery. Ciecierzycę możemy komponować z ulubionymi dodatkami, otrzymamy pyszny i zdrowy dodatek do pieczywa. Potrzebujemy blendera aby zmiksować składniki.
Sposób przygotowania pasty z ciecierzycy:
Składniki
- Ciecierzyca 200g
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Sezam biały 3 łyżki
- Oliwa 50g
- Sok z połowy cytryny
- Czosnek 1 ząbek
- Czubryca zielona lub bazylia
- Sól, pieprz do smaku
- Ciecierzycę namoczyć najlepiej na całą noc. Gotować ok.1 godzinę do miękkości. .
Sezam zmiksować z oliwą i posiekanym czosnkiem, dodać posiekaną natkę pietruszki, zmiksować w blenderze. Do blendera wrzucić cieciorkę i pozostałe składniki, zmiksować w blenderze na gładką masę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz