Przepyszna babka z tartych ziemniaków z dodatkiem mięsa mielonego, alternatywa dla kugla pieczonego kilka godzin z żeberkami, ale smakuje równie dobrze.
Składniki
- Ziemnaki 2 kg
- Mięso mielone 50 dag
- Cebula 2 szt, czosnek 2 ząbki
- Jajko 2 szt
- Maka pszenna 4 łyżki
-
Sól,
pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek zetrzeć na drobnej tarce, połączyć z ziemniakami..
2. Do masy ziemniaczanej dodać mielone mięso, jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.
3. Przełożyć babkę do blaszki. Piec w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz