czwartek, 11 stycznia 2018

Babka ziemniaczana


Przepyszna babka z tartych ziemniaków z dodatkiem mięsa mielonego, alternatywa dla kugla pieczonego kilka godzin z żeberkami, ale smakuje równie dobrze.

Składniki

  • Ziemnaki 2 kg
  • Mięso mielone 50 dag
  • Cebula 2 szt, czosnek 2 ząbki
  • Jajko 2 szt
  • Maka pszenna 4 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

    Przygotowanie



    1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek zetrzeć na drobnej tarce, połączyć z ziemniakami..
    2. Do masy ziemniaczanej dodać mielone mięso, jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.
    3. Przełożyć babkę do blaszki. Piec w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
    .Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...