Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii i w rekonwalescencji po chorobach. Zakwas z buraków naturalnie wzmacnia odporność organizmu, wszystkie te właściwości kwasu buraczanego przemawiają za jego właściwościami prozdrowotnymi.
Składniki:
- Buraki 1,5 kg
- Czosnek 1 główka obranych i pokrojonych na pół
- 3 litry przegotowanej i ostudzonej wody
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 1 łyżka soli na 1 litr wody
- kromka razowego chleba na zakwasie lub sok z kiszonych ogórków
- Wykonanie:
- Buraki wyszoruj dokładnie i pokrój w plastry. Poukładaj buraki z czosnkiem w wyparzonej kamionce lub szklanym słoju, dodaj ziele i liść laurowy. Całość zalej wodą wymieszaną z solą, tak aby wszystkie buraki były zakryte.Na wierzch połóż kromkę razowego chleba lub dolej soku z kiszonych ogórków.
- Nakryj buraki lnianą ściereczką, obwiąż szczelnie gumką lub sznurkiem, odstaw w ciepłe miejsce na około 7 dni.Po 2-3 dnach już zachodzi proces burzliwej fermentacji.
- Zaglądaj codziennie do zakwasu i zbieraj drewnianą łyżką białą pianę tworząca się na powierzchni. Po burzliwej fermentacji ok. 7 dni zakwas uspokaja się, należy przecedzić go i przelać do butelek, szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu około 3 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz