czwartek, 11 stycznia 2018

Zakwas z buraków do picia


 Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii i w rekonwalescencji po chorobach. Zakwas z buraków naturalnie wzmacnia odporność organizmu,  wszystkie te właściwości kwasu buraczanego przemawiają za jego właściwościami prozdrowotnymi.
Składniki:

  • Buraki 1,5 kg 
  • Czosnek 1 główka obranych i pokrojonych na pół
  • 3 litry przegotowanej i ostudzonej wody
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  •  1 łyżka soli na 1 litr wody
  •  kromka razowego chleba na zakwasie lub sok z kiszonych ogórków 
  •  Wykonanie:
  • Buraki wyszoruj dokładnie i pokrój w  plastry. Poukładaj buraki z czosnkiem w wyparzonej  kamionce lub szklanym słoju, dodaj ziele i liść laurowy. Całość zalej wodą wymieszaną z solą, tak aby wszystkie buraki były zakryte.Na wierzch połóż kromkę razowego chleba lub dolej soku z kiszonych ogórków.
  • Nakryj buraki lnianą ściereczką, obwiąż szczelnie gumką lub sznurkiem, odstaw w ciepłe miejsce na około 7 dni.Po 2-3 dnach już zachodzi proces burzliwej fermentacji.

  • Zaglądaj  codziennie do zakwasu i zbieraj  drewnianą łyżką  białą pianę tworząca się na powierzchni.  Po burzliwej fermentacji ok. 7 dni zakwas uspokaja się, należy przecedzić go i  przelać do butelek, szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu około 3 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...