Bardzo dobre zimne nóżki wg starego tradycyjnego przepisu. Warto czasami zjeść, są podobno bombą kolagenową.
Składniki:
- Nóżki wieprzowe 4 szt
- Marchew 2 szt
- Cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki
- Liść laurowy, ziele angielskie
-
Sól,
pieprz do smaku
Przygotowanie
1.Nogi wieprzowe moczymy w zimnej wodzie, następnie dokładnie myjemy i wkładamy do szerokiego garnka. Zalewamy wodą tak, aby były dokładnie przykryte.
2.Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Po 2 godzinach gotowania dodajemy cebulę i obraną marchew, gotujemy kolejne 30 minut.
3. Ugotowane nóżki przecedzamy przez durszlak, obieramy mięso i drobno kroimy.
4. Pokrojone mięso wkładamy do przecedzonego wywaru z nóżek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany czosnek, gotujemy jeszcze kilka minut
5. Przestudzone nóżki wlewamy do salaterek z pokrojoną marchewką i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz