poniedziałek, 22 stycznia 2018

Galareta z nóżek wieprzowych



Bardzo dobre zimne nóżki wg starego tradycyjnego przepisu. Warto czasami zjeść, są podobno bombą kolagenową.

 Składniki:
  • Nóżki wieprzowe 4 szt
  • Marchew 2 szt
  • Cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Sól, pieprz do smaku   

    Przygotowanie


    1.Nogi wieprzowe moczymy w zimnej wodzie, następnie dokładnie myjemy i wkładamy do szerokiego garnka. Zalewamy wodą tak, aby były dokładnie przykryte.
    2.Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Po 2 godzinach gotowania dodajemy cebulę i obraną marchew, gotujemy kolejne 30 minut.
    3. Ugotowane nóżki przecedzamy przez durszlak, obieramy mięso i drobno kroimy.
    4. Pokrojone mięso wkładamy do przecedzonego wywaru z nóżek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany czosnek, gotujemy jeszcze kilka minut
    5. Przestudzone nóżki wlewamy do salaterek z pokrojoną marchewką i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
     Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...