To cienkie ciasto biszkoptowe z masą ze śmietany i kawałków galaretki jest tak pyszne że pokocha je każdy, znika z talerza w błyskawicznym tempie.
Składniki
- CIASTO
- Mąka pszenna typ 450 1 szklanka
- Cukier 1/2 szklanki
- Jajka 6 szt.
- Olej 3 łyżki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- MASA
- Galaretka w różnych kolorach 4 szt
- Śmietana 30% 2 szklanki, cukier 3 łyżki
-
Żelatyna
spożywcza 1 opakowanie
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę . Dodać kolejno po jednym żółtku delikatnie mieszając. Do ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy ( duża blacha o. 40x25 cm). Piec w temp.180 stopni przez ok. 30 minut. Biszkopt wyłożyć na stolnicę, przekroić poziomo na połowę, po czym jedną część włożyć z powrotem do formy.
Masa śmietanowa z galaretkami:
Każdą z galaretek wysypać na oddzielny talerz i rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do stężenia, po czym pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić.
Śmietanę ubić razem z cukrem, wlać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać. Do masy śmietanowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i przełożyć masę na biszkopt w formie. Nakryć od razu drugą połową biszkopta dociskając aby biszkopt skleił się z masą śmietanowo-galaretkową.
Należy uważać aby masa nie stężała zbyt mocno gdyż biszkopt będzie odchodził od masy, a ciasto ma tworzyć jedną całość.
Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz