czwartek, 11 stycznia 2018

Gołąbki z kaszą i grzybami


Tradycyjne gołąbki zawijane w liście kapusty z nadzieniem z kaszy gryczanej z grzybami leśnymi, w sosie pomidorowym.

Składniki

  • Kapusta biała 1 główka 2kg
  • Kasza gryczana 4 woreczki x100g
  • Grzyby leśne mrożone 30 dag
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól, pieprz, oregano, natka pietruszki
  • Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • Olej roślinny
  • Mąka 2 łyżki
  • Śmietana 1/2 szklanki 1.Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do garnka z wrzącą wodą, sparzyć i zdjąć liście. Wyciąć grube nerwy z liści.

    2.Kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

    3.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Grzyby drobno posiekać, dodać do cebuli i smażyć, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem.

    4.Grzyby z cebulką dodać do ugotowanej kaszy. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i wymieszać.


    6.Na liściu kapusty układać czubatą łyżkę farszu i zwijać gołąbki. na dnie garnka ułożyć kilka liści z kapusty. Układać gołąbki ciasno w garnku. Zalać wodą, posolić. Dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.

    7.Śmietanę rozmieszać z mąką i koncentratem pomidorowym, zalać na miękkie gołąbki, zagotować kilka minut.
    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...