Tradycyjne gołąbki zawijane w liście kapusty z nadzieniem z kaszy gryczanej z grzybami leśnymi, w sosie pomidorowym.
Składniki
- Kapusta biała 1 główka 2kg
- Kasza gryczana 4 woreczki x100g
- Grzyby leśne mrożone 30 dag
- Cebula 2 szt
- Czosnek 2 ząbki
- Sól, pieprz, oregano, natka pietruszki
- Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- Olej roślinny
- Mąka 2 łyżki
-
Śmietana
1/2 szklanki 1.Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do garnka z wrzącą wodą, sparzyć i zdjąć liście. Wyciąć grube nerwy z liści.
2.Kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
3.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Grzyby drobno posiekać, dodać do cebuli i smażyć, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem.
4.Grzyby z cebulką dodać do ugotowanej kaszy. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i wymieszać.
6.Na liściu kapusty układać czubatą łyżkę farszu i zwijać gołąbki. na dnie garnka ułożyć kilka liści z kapusty. Układać gołąbki ciasno w garnku. Zalać wodą, posolić. Dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
7.Śmietanę rozmieszać z mąką i koncentratem pomidorowym, zalać na miękkie gołąbki, zagotować kilka minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz