czwartek, 25 stycznia 2018

Lekka zupa grzybowa


Bardzo aromatyczna, pachnąca leśnymi grzybami zupa.Zabielona niewielką ilością 12% śmietany, nie zagęszczona mąką.

Składniki

  • Ziemniaki średnie 4 szt
  • Grzyby suszone 20g
  • Marchew 2 szt
  • Pietruszka 1 szt
  • Seler 1/4 szt
  • Cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki
  • Olej roślinny 3 łyżki
  • Oregano, natka pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Śmietana 12% 1 kubek 125g

    Przygotowanie

    1. Obieramy i myjemy ziemniaki i warzywa, następnie kroimy, ziemniaki i seler w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki, cebulę w kostkę.Namoczone grzyby odcedzamy i kroimy w paski.

    2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa(oprócz ziemniaków). Smażymy 5 minut, dorzucamy grzyby i smażymy kolejne 5 minut, dorzucamy ziemniaki, posiekany drobno czosnek i smażymy kolejne 5 minut często mieszając.


     3. Zalewamy wszystko 1,5 l wody i gotujemy zupę przez 30 minut na małym ogniu.
    4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano. Wlewamy śmietanę (dodajemy do kubka 1 łyżkę zupy aby zahartować śmietanę) i gotujemy jeszcze kilka minut.
    Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...