Bardzo aromatyczna, pachnąca leśnymi grzybami zupa.Zabielona niewielką ilością 12% śmietany, nie zagęszczona mąką.
Składniki
- Ziemniaki średnie 4 szt
- Grzyby suszone 20g
- Marchew 2 szt
- Pietruszka 1 szt
- Seler 1/4 szt
- Cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki
- Olej roślinny 3 łyżki
- Oregano, natka pietruszki
- Sól, pieprz do smaku
-
Śmietana
12% 1 kubek 125g
Przygotowanie
1. Obieramy i myjemy ziemniaki i warzywa, następnie kroimy, ziemniaki i seler w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki, cebulę w kostkę.Namoczone grzyby odcedzamy i kroimy w paski.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa(oprócz ziemniaków). Smażymy 5 minut, dorzucamy grzyby i smażymy kolejne 5 minut, dorzucamy ziemniaki, posiekany drobno czosnek i smażymy kolejne 5 minut często mieszając.
3. Zalewamy wszystko 1,5 l wody i gotujemy zupę przez 30 minut na małym ogniu.
4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano. Wlewamy śmietanę (dodajemy do kubka 1 łyżkę zupy aby zahartować śmietanę) i gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz