Łatwa w przygotowaniu domowa pizza, kiedy mamy ochotę na pizzę szybko możemy ją zrobić z produktów dostępnych w lodówce.Dużo lepsza od gotowych z pizzerii do tego wychodzi dużo taniej.
Składniki
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Drożdże 5 dag
- Oliwa 5łyżek
- Sól, cukier po 1 płaskiej łyżeczce
- Woda ciepła 3/4 szklanki
- FARSZ
- Szynka lub salami kilka plastrów
- Kukurydza 1/4 puszki
- Koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
- Ser gouda 4-5 plastrów
- Bazylia, oregano, cząber
-
Czosnek 2
ząbki
Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać sól, cukier, trochę ciepłej wody i rozmieszać. Poczekać chwilę aż drożdże podrosną, dodać olej pozostałą wodę i wyrobić gładkie ciasto.Pozostawić nakryte ściereczką na ok. 10 minut aby podrosło.Ciasto rozwałkować na okrągły placek na wielkość blachy w piekarniku.
Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć odrobiną wody, dodać posiekany drobno czosnek i posmarować placek. Ułożyć na to wędlinę, kukurydzę, posypać ziołami i startym na grubych oczkach serem.
Pizzę piec piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Sos czosnkowy:
Wymieszać 150ml jogurtu naturalnego z 3 łyżkami majonezu
Obrać 2 ząbki czosnku i zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę, dodać do sosu razem z ulubionymi ziołami, przyprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz