Udka z kurczaka a konkretnie ćwiartki tylne są w kuchni bardzo popularne. Jak przygotować je aby były soczyste i smaczne? Według tego przepisu przygotujemy delikatne i smaczne mięso, obsmażone aby zamknąć smak i duszone na wolnym ogniu.
Składniki
- Kurczak tylna ćwiartka 2 duże szt
- Przyprawa do kurczaka
- Zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, papryka słodka mielona
- -------------------------------------------------------
- Cebula 2 szt
- Olej rzepakowy
-
Liść
laurowy , ziele angielskie
Przygotowanie
Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i smażymy na rumiano.
Podlewamy wodą i przekładamy do garnka, dusimy 30 minut na wolnym ogniu aż cebula się rozgotuje, a mięso będzie miękkie. Otrzymujemy rozpływające się w ustach mięso w sosie cebulowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz