wtorek, 16 stycznia 2018

Ćwiartki z kurczaka duszone


Udka z kurczaka a konkretnie ćwiartki tylne są w kuchni bardzo popularne. Jak przygotować je aby były soczyste i smaczne? Według tego przepisu przygotujemy delikatne i smaczne mięso, obsmażone aby zamknąć smak i duszone na wolnym ogniu.

Składniki

  • Kurczak tylna ćwiartka 2 duże szt
  • Przyprawa do kurczaka
  • Zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, papryka słodka mielona
  • -------------------------------------------------------
  • Cebula 2 szt
  • Olej rzepakowy
  • Liść laurowy , ziele angielskie 

    Przygotowanie

    Ćwiartki kurczaka myjemy, kroimy na połówki i nacieramy solą, pieprzem ,papryką, ziołami, przyprawą do kurczaka i posiekanym czosnkiem.

    Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

    Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i smażymy na rumiano.

    Podlewamy wodą i przekładamy do garnka, dusimy 30 minut na wolnym ogniu aż cebula się rozgotuje, a mięso będzie miękkie. Otrzymujemy rozpływające się w ustach mięso w sosie cebulowym.
    Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...