wtorek, 16 stycznia 2018

Sałatka z ryżu i tuńczyka



Sałatka z ryżu, tuńczyka, kukurydzy, jajka i ogórka. Prosta i szybka w przygotowaniu do tego bardzo smaczna.Można ją przygotować na co dzień jak i dla gości na imprezę.

Składniki

  • Ryż 2 woreczki po 100g
  • Tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • Kukurydza 1 puszka
  • Jajko 3 szt
  • Ogórek konserwowy 4 szt
  • Cebula 2 szt
  • Majonez 1 mały słoiczek
  • Sól, pieprz do smaku

    Przygotowanie

    1. Ryż ugotować w woreczkach i wysypać do miski kiedy jeszcze jest sypki, nieposklejany.
    2. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu.
    3. Cebulę obrać, sparzyć we wrzącej wodzie, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu.
    4. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do ryżu.
    5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wsypać do ryżu.
    6. Tuńczyka odsączyć z sosu, dodać do sałatki rozdrabniając palcami na malutkie kawałki.
    7. Dodać majonez, sól, pieprz, wymieszać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...