środa, 10 stycznia 2018

Pasta do kanapek z ciecierzycy pomidorowa


Pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, sezamu, oliwy i koncentratu pomidorowego. Podobna do hummusa, który robiony jest także z ciecierzycy, pasty tahini i innych dodatków.
U mnie pasty z ciecierzycy zawsze mają dodatek sezamu zmiksowanego  z oliwą i dowolne dodatki.
Tym razem dodałam koncentrat pomidorowy i wyszła pasta pomidorowa.
Sposób wykonania pasty pomidorowej z ciecierzycy:
Składniki:
  • Ciecierzyca 200g
  • Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek 140g
  • Sezam biały 3 łyżki
  • Oliwa 50g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sok z połowy cytryny
  • Czubryca lub bazylia
  • Sól, pieprz do smaku  
      
  •  
  •  
  •  Ciecierzycę namoczyć najlepiej na całą noc. Gotować ok.1 godzinę do miękkości. .
    Sezam zmiksować z oliwą i posiekanym czosnkiem, dodać ciecierzycę, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła i  zmiksować w blenderze. Jeśli pasta jest za sucha dodajemy trochę wody. 
  • Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...