U mnie pasty z ciecierzycy zawsze mają dodatek sezamu zmiksowanego z oliwą i dowolne dodatki.
Tym razem dodałam koncentrat pomidorowy i wyszła pasta pomidorowa.
Sposób wykonania pasty pomidorowej z ciecierzycy:
Składniki:
- Ciecierzyca 200g
- Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek 140g
- Sezam biały 3 łyżki
- Oliwa 50g
- Czosnek 1 ząbek
- Sok z połowy cytryny
- Czubryca lub bazylia
- Sól, pieprz do smaku
- Ciecierzycę namoczyć najlepiej na całą noc. Gotować ok.1 godzinę do miękkości. .
Sezam zmiksować z oliwą i posiekanym czosnkiem, dodać ciecierzycę, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła i zmiksować w blenderze. Jeśli pasta jest za sucha dodajemy trochę wody. - Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz