Tradycyjna, najlepsza szarlotka domowa.
Składniki
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Cukier drobny do wypieków 1 szklanka
- Masło 1 kostka 200g
- Jajko 1 szt
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka________________________________________________________
- Jabłka 2 kg
- Cukier 1/2 szklanki
-
Cynamon 2
łyżeczki
Przygotowanie
Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
2. Jabłka obieramy, kroimy na nieduże kawałki, dodajemy cukier, cukier waniliowy i lekko podsmażamy, tak aby jabłka nie rozpadły się całkowicie. Dodajemy cynamon i studzimy.
3. Odkrawamy 2/3 ciasta i rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy do natłuszczonej formy 25x30cm. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, aby było jak najbardziej schłodzone.
4. Wykładamy jabłka na ciasto w formie, pozostałe ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na wierzch na tarce o największych otworach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50-60 minut. - Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz