niedziela, 14 stycznia 2018

Szarlotka z jabłkami


Tradycyjna, najlepsza szarlotka domowa.

Składniki

  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Cukier drobny do wypieków 1 szklanka
  • Masło 1 kostka 200g
  • Jajko 1 szt
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka________________________________________________________
  • Jabłka 2 kg
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Cynamon 2 łyżeczki

    Przygotowanie

     1.Z mąki, cukru, masła pokrojonego na małe kawałki, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, najpierw siekając nożem, potem zagniatając ręką.
    Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
    2. Jabłka obieramy, kroimy na nieduże kawałki, dodajemy cukier, cukier waniliowy i lekko podsmażamy, tak aby jabłka nie rozpadły się całkowicie. Dodajemy cynamon i studzimy.
    3. Odkrawamy 2/3 ciasta i rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy do natłuszczonej formy 25x30cm. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, aby było jak najbardziej schłodzone.
    4. Wykładamy jabłka na ciasto w formie, pozostałe ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na wierzch na tarce o największych otworach.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50-60 minut.
  • Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...