czwartek, 11 stycznia 2018

Tapioka z winogronem



Tapioka – produkt skrobiowy otrzymany z masy uzyskanej w wyniku mielenia manioku. Występuje w postaci perłowych kulek, płatków i mąki.
Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu.(wg. Wikipedii)
Przygotowanie deseru z tapioki:

Składniki

  • Tapioka 1/2 szklanki
  • Winogrona białe Tapiokę namaczamy na noc w 2 szklankach wody. Przelewamy do rondelka, dodajemy kilka winogron przekrojonych na połowę i zagotowujemy mieszając.
    Namoczona tapioka bardzo szybko rozkleja się ma konsystencję galaretki z kuleczkami.

    Przelewamy do pucharków, wyjdą 2 porcje.
    Dekorujemy winogronami i listkiem mięty.
    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...