niedziela, 7 stycznia 2018

Tortilla z ziemniaków, cebulki i jajek

Ziemniaczana tortilla de patatas klasyczna wg przepisu Macieja Kuronia. Przygotowana z ziemniaków, cebuli, jajek. Można wzbogacić skład warzywami ale taka klasyczna smakuje wybornie.


Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Jajka 4 szt
  • Cebula 1 szt, czosnek 1 ząbek
  • Oliwa 50 ml
  • Sól, pieprz
  • Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. na patelni rozgrzewamy oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy pokrojone ziemniaki tak żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
  •  
  •  
  •  Do dużej miski wbijamy jajka i ubijamy trzepaczką na jednolitą masę. Podsmażone i ostudzone ziemniaki wrzucamy do miski z masą jajeczną i dokładnie mieszamy.
  •  Na patelni rozgrzewamy oliwę i wlewamy na nią ziemniaki z jajkami. W czasie smażenia poruszamy energicznie patelnią, żeby placek nie przywarł do dna. kiedy powierzchnia potrawy się zetnie, przykładamy talerz nieco większy od patelni i obracamy patelnię, aby tortilla z niej wypadła na talerz. Kroimy placek na porcje i podajemy na gorąco lub na zimno.
  •  
  •  
  •  
  •  

  • Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...