Ziemniaczana tortilla de patatas klasyczna wg przepisu Macieja Kuronia. Przygotowana z ziemniaków, cebuli, jajek. Można wzbogacić skład warzywami ale taka klasyczna smakuje wybornie.
Składniki
-
Ziemniaki 1 kg
-
Jajka 4 szt
-
Cebula 1
szt, czosnek 1 ząbek
-
Oliwa 50 ml
-
Sól, pieprz
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. na patelni rozgrzewamy oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy pokrojone ziemniaki tak żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
-
-
- Do dużej miski wbijamy jajka i ubijamy trzepaczką na jednolitą masę. Podsmażone i ostudzone ziemniaki wrzucamy do miski z masą jajeczną i dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wlewamy na nią ziemniaki z jajkami. W czasie smażenia poruszamy energicznie patelnią, żeby placek nie przywarł do dna. kiedy powierzchnia potrawy się zetnie, przykładamy talerz nieco większy od patelni i obracamy patelnię, aby tortilla z niej wypadła na talerz. Kroimy placek na porcje i podajemy na gorąco lub na zimno.
-
-
-
-
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz