niedziela, 7 stycznia 2018

Cukinia faszerowana grzybami

Sezon warzyw i grzybów dawno się skończył, postanowiłam więc sięgnąć po zapasy zrobione jesienią, kiedy część grzybów ususzyłam, a część wylądowała w zamrażalniku.Cukinia upieczona z farszem grzybowo-warzywnym z pewnością zachwyci każdego smakiem.




Składniki

  • Cukinia 2 szt
  • Grzyby świeże 20 dag
  • Cebula 1 duża
  • Czosnek 2 ząbki
  • Papryka 1 szt
  • Pomidor 1 szt
  • Sól, pieprz, szczypiorek, zioła prowansalskie 
  •  Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek.
    Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać umyte, pokrojone drobno grzyby i razem smażyć kilka minut. Gdy grzyby się zrumienią dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć, dodać pokrojony w kostkę miąższ z cukinii, chwilę podsmażyć mieszając po czym dodać obrany ze skórki i pokrojony pomidor. Dusić kilka minut aż sok odparuje. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
    Farszem napełnić wydrążone cukinie, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.


    Podawać ziemniakami, pieczywem, posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki.
    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...