Sezon warzyw i grzybów dawno się skończył, postanowiłam więc sięgnąć po zapasy zrobione jesienią, kiedy część grzybów ususzyłam, a część wylądowała w zamrażalniku.Cukinia upieczona z farszem grzybowo-warzywnym z pewnością zachwyci każdego smakiem.
Składniki
-
Cukinia 2
szt
-
Grzyby
świeże 20 dag
-
Cebula 1
duża
-
Czosnek 2
ząbki
-
Papryka 1
szt
-
Pomidor 1
szt
-
Sól,
pieprz, szczypiorek, zioła prowansalskie
- Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek.
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać umyte,
pokrojone drobno grzyby i razem smażyć kilka minut. Gdy grzyby się
zrumienią dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć, dodać pokrojony w
kostkę miąższ z cukinii, chwilę podsmażyć mieszając po czym dodać
obrany ze skórki i pokrojony pomidor. Dusić kilka minut aż sok odparuje.
Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Farszem napełnić wydrążone cukinie, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Podawać ziemniakami, pieczywem, posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz