wtorek, 16 stycznia 2018

Cebulaki paszteciki do barszczu


Pyszne drożdżowe paszteciki z farszem cebulowym, podawane z barszczem lub bulionem.
 Składniki:
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Mleko 1/2 szklanki, 2 łyżki masła
  • Jajko 1 szt
  • Drożdże 2 dag
  • FARSZ
  • Cebula 2 szt duże
  • Łyżka masła, sól, pieprz 

    Przygotowanie

    Do mąki dodać masło, mleko rozmieszać z drożdżami, wylać na mąkę, dodać jajko, szczyptę soli. Wyrobić ciasto i pozostawić aby podwoiło objętość.
    Ciasto rozwałkować na cienki placek i pokroić na kwadraty 6x6cm.


    Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle, dodać sól i pieprz.
    na każdym kawałku ciasta położyć łyżeczkę cebuli, można dodać kawałek papryki.Zawinąć ciasto nakładając dwa przeciwległe rogi jeden na drugi.
    Cebulaki można posypać tartym żółtym serem i słodką papryką w proszku.

    Piec na złoty kolor w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni.

    Podawać z barszczem czerwonym lub bulionem.
    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...