niedziela, 7 stycznia 2018

Zrazy wieprzowe w sosie własnym

Zrazy zrobione ze schabu wieprzowego, delikatne i smaczne mięso ale  kiedy nie mamy ochoty po raz kolejny na tradycyjnego schabowego w panierce, więc zrazy będą w sam raz na niedzielny obiad, a wyszły po prostu pyszne.

Na 5 zrazów w sosie:
1.Schab wieprzowy bez kości 40 dag
2. Boczek wędzony 5 plastrów
3. Ogórek kiszony 5 małych
4. Cebula 1 szt
5. Kiełbasa cienka 10 dag
6. Mąka pszenna 2 łyżki
7. Musztarda stołowa
8. Liść laurowy, ziele angielskie
9. Sól, pieprz do smaku
10. Olej do obsmażenia


Sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 5 kotletów, następnie rozbijamy na cienkie plastry.
 Każdy plaster mięsa oprószamy solą i pieprzem, następnie z jednej strony smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku. Na mięsie i boczku kładziemy małego ogórka lub połowę większego, cebulkę i słupek cienkiej kiełbasy domowej.

 Zwijamy roladkę i spinamy wykałaczką, jeśli trzeba wbijamy 2 wykałaczki.
 
Na patelni  rozgrzewamy olej, wkładamy roladki i obsmażamy z każdej strony na rumiano.Podlewany wodą i przekładamy do garnka razem z podlaną wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 40-50 min.

  Gdy zrazy będą miękkie wyjmujemy je z powstałego sosu na półmisek. do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku. Robimy zawieszkę: mieszamy 2 łyżki mąki i pół szklanki wody, dodajemy łyżkę sosu aby łatwiej rozprowadzić mąkę i wlewamy zawieszkę do sosu. Gotujemy chwilę doprowadzając do wrzenia. Sosem polewamy zrazy.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...