Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad na co dzień i od święta.
Składniki
- Polęwdica wieprzowa 1 kg
- Rozmaryn, tymianek, mięta - świeże lub suszone
- Czosnek 1 główka
- Oliwa z oliwek
- Masło
- Sól
-
Przygotowanie
2.W misce wymieszać zioła posiekane i suszone, jeden starty na tarce ząbek czosnku i oliwę z oliwek. W takiej marynacie obtoczyć polędwiczki i zostawić je na noc w lodówce lub ok 1-3 godzin w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Jeśli wybierzemy opcję marynowania w lodówce należy pamiętać żeby wyjąć je wcześniej, aby tuż przed smażeniem miały temperaturę pokojową.
3. Smażymy w wysokiej temperaturze na rozgrzanym maśle z każdej strony, również po bokach aż do zrumienienia, następnie zmniejszamy płomień i zostawiamy jeszcze na 5 minut. Gotowa polędwiczka po rozkrojeniu powinna być różowa i soczysta w środku. - Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz