niedziela, 14 stycznia 2018

Najprostszy chleb pszenny z ziarnami


Przepyszny domowy chleb pszenny na drożdżach z ziarnami siemienia i słonecznika, ale można dodać sezam lub piec bez ziaren, jak kto lubi.Przepis jest na dużą blachę lub można uformować 2 małe chlebki.

Składniki

  • Mąka pszenna typ 650 1 kg
  • Drożdże 2 dag
  • Mleko 1 szklanka, woda 1 szklanka
  • Sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka
  • Siemię lniane 20 dag, ziarna słonecznika 20 dag
    Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić dołek dodać drożdże, cukier i trochę ciepłego mleka, rozmieszać drożdże i poczekać kilka minut aż drożdże podrosną.

    Wlać resztę mleka, wodę, dodać sól, ziarna i wyrobić gładkie ciasto.
    Pozostawić w misce na 20 minut aby ciasto odpoczęło.

    Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, rozciągnąć na kwadrat i kilka razy złożyć na pół dociskając rękami, po czym uformować prostokąt i przełożyć do blachy wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godziny.

    Kiedy ciasto wypełni całą formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...