Przepyszny domowy chleb pszenny na drożdżach z ziarnami siemienia i słonecznika, ale można dodać sezam lub piec bez ziaren, jak kto lubi.Przepis jest na dużą blachę lub można uformować 2 małe chlebki.
Składniki
- Mąka pszenna typ 650 1 kg
- Drożdże 2 dag
- Mleko 1 szklanka, woda 1 szklanka
- Sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka
-
Siemię
lniane 20 dag, ziarna słonecznika 20 dag
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić dołek dodać drożdże, cukier i
trochę ciepłego mleka, rozmieszać drożdże i poczekać kilka minut aż
drożdże podrosną.
Wlać resztę mleka, wodę, dodać sól, ziarna i wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawić w misce na 20 minut aby ciasto odpoczęło.
Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, rozciągnąć na kwadrat i kilka razy złożyć na pół dociskając rękami, po czym uformować prostokąt i przełożyć do blachy wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godziny.
Kiedy ciasto wypełni całą formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz