piątek, 2 lutego 2018

Naleśniki z jabłkiem i nutą pomarańczy


Pyszne naleśniki z prażonymi jabłkami i sokiem pomarańczowym.

Składniki

  • Maka pszenna 1 szklanka
  • Mleko 1 szklanka, woda 1/2 szklanki
  • Jajka 2 szt
  • Jabłka 4 szt duże
  • Pomarańcza 1 szt
  • Olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


1. Z mąki, jajek, mleka i wody wyrobić mikserem ciasto naleśnikowe . Usmażyć naleśniki na oleju na rozgrzanej patelni.
Powinno wyjść 10 szt.
2. Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki, wrzucić do garnka, podlać 1 szklanką wody i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut do odparowania wody. Przemieszać łyżką na gładką masę.Przestudzić.

 3.Posmarować naleśniki masą jabłkową i zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąty.
4. Pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić w ósemki, wyciskać sok i polewać sokiem naleśniki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...