czwartek, 11 stycznia 2018

Sernik tradycyjny



Tradycyjny sernik na kruchym spodzie z rodzynkami i polewą czekoladową, delikatny, puszysty i pyszny.

Składniki

  • Ser biały mielony 1 kg i kostka 20 dag sera półtłustego
  • Masło 125 g (pół kostki)
  • Jajka 6 szt
  • Cukier 30 dag
  • Mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
  • Rodzynki 100g
  • CIASTO
  • 25 dag mąki pszennej
  • jajka 2 szt
  • Masło 125g (pół kostki)
  • Cukier drobny do wypieków 15 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5g) 

    Przygotowanie


    1. Najpierw przygotowujemy ciasto: ucieramy masło z żółtkami i cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, pianę z białek i mieszamy.
    Przekładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    2. Ser przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier, masło i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pianę z białek, namoczone wcześniej rodzynki i delikatnie mieszamy. Wykładamy masę serową na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut.

    Uchylamy drzwiczki piekarniki i czekamy do ostudzenia sernika.
    Ostudzony sernik polewamy roztopioną czekoladą.
  • Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...