Tradycyjny sernik na kruchym spodzie z rodzynkami i polewą czekoladową, delikatny, puszysty i pyszny.
Składniki
- Ser biały mielony 1 kg i kostka 20 dag sera półtłustego
- Masło 125 g (pół kostki)
- Jajka 6 szt
- Cukier 30 dag
- Mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
- Rodzynki 100g
- CIASTO
- 25 dag mąki pszennej
- jajka 2 szt
- Masło 125g (pół kostki)
- Cukier drobny do wypieków 15 dag
-
Proszek
do pieczenia 1 łyżeczka (5g)
Przygotowanie
1. Najpierw przygotowujemy ciasto: ucieramy masło z żółtkami i cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, pianę z białek i mieszamy.
Przekładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Ser przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier, masło i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pianę z białek, namoczone wcześniej rodzynki i delikatnie mieszamy. Wykładamy masę serową na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut.
Uchylamy drzwiczki piekarniki i czekamy do ostudzenia sernika.
Ostudzony sernik polewamy roztopioną czekoladą.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz