wtorek, 9 stycznia 2018

Chałwa domowa z bakaliami


Chałwa to wspaniały smakołyk, najbardziej znana chałwa z sezamu, miodu i bakali. Jest źródłem cennych składników odżywczych.Mimo że jest wysokotłuszczowa, zawiera głównie kwasy jedno- i wielonienasycone co wpływa na jej właściwości zdrowotne.
Przygotowanie domowej chałwy:

Składniki



  • Sezam łuskany 200g
  • Miód pszczeli 4 łyżki
  • Mieszanka studencka 100g lub orzechy, migdały, rodzynki  Sezam uprażyć na suchej patelni, mieszać aby się nie przypalił, właściwie wystarczy go dobrze podgrzać aby nabrał złotego koloru.

    Wystudzony sezam zmiksować na drobny pył, dodać płynny miód, dokładnie wymieszać.

    Bakalie drobno posiekać, dodać do masy, wymieszać.


Uformować ręcznie krążek chałwy.

Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...