środa, 10 stycznia 2018
Bułki z pestkami słonecznika i orzechami
Świeże bułeczki z domowego piekarnika to coś tak pysznego, że nie można doczekać się aż przestygną.
Sposób wykonania bułek z pestkami słonecznika i orzechami:
Składniki na 9 średnich bułek:
1. Maka pszenna 60 dag
2.Płatki owsiane 8 łyżek
3. Mleko 300 ml
4. Drożdże 20g
5. Jajka 2 szt
6. Cukier 2 łyżki
7. Masło 10 dag
8. Ziarna słonecznika 3 łyżki
9. Do posypania ziarna słonecznika i posiekane orzechy włoskie
Wykonanie:
1. Wrzucić do miski drożdże, cukier, 2 łyżki ciepłego mleka i rozetrzeć drożdże.
2. Dodać płatki owsiane, szczyptę soli, resztę mleka, nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
3. po 15 min dodać 3/4 mąki, jajka, roztopione masło i wymieszać. Dodać resztę mąki, nasiona słonecznika i ponownie wymieszać.
4. Uformować bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą, posypać ziarnami słonecznika i posiekanymi drobno orzechami i nakryć ściereczką, odstawić na 30 min aby wyrosły.
5. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C, piec bułki przez 20 minut. Podawać przestudzone.
Wspaniały dodatek do śniadania czy kolacji oraz do hamburgerów.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach
Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad na co dzień i od święta. Składniki ...
-
Chałwa to wspaniały smakołyk, najbardziej znana chałwa z sezamu, miodu i bakali. Jest źródłem cennych składników odżywczych.Mimo że je...
-
1 łyżka stołowa (płaska) to około: 10g mąki 15g masła 15g cukru 8g bułki tartej 12g śmietany (18%) 16g - 32% 10g jogurtu 15g olej...
-
Racuchy z płatkami owsianymi zamiast tradycyjnej mąki oraz jabłkami smażonymi z miodem, rumiane, słodkie, chrupiące. Składniki ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz