środa, 10 stycznia 2018
Bułki z pestkami słonecznika i orzechami
Świeże bułeczki z domowego piekarnika to coś tak pysznego, że nie można doczekać się aż przestygną.
Sposób wykonania bułek z pestkami słonecznika i orzechami:
Składniki na 9 średnich bułek:
1. Maka pszenna 60 dag
2.Płatki owsiane 8 łyżek
3. Mleko 300 ml
4. Drożdże 20g
5. Jajka 2 szt
6. Cukier 2 łyżki
7. Masło 10 dag
8. Ziarna słonecznika 3 łyżki
9. Do posypania ziarna słonecznika i posiekane orzechy włoskie
Wykonanie:
1. Wrzucić do miski drożdże, cukier, 2 łyżki ciepłego mleka i rozetrzeć drożdże.
2. Dodać płatki owsiane, szczyptę soli, resztę mleka, nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
3. po 15 min dodać 3/4 mąki, jajka, roztopione masło i wymieszać. Dodać resztę mąki, nasiona słonecznika i ponownie wymieszać.
4. Uformować bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą, posypać ziarnami słonecznika i posiekanymi drobno orzechami i nakryć ściereczką, odstawić na 30 min aby wyrosły.
5. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C, piec bułki przez 20 minut. Podawać przestudzone.
Wspaniały dodatek do śniadania czy kolacji oraz do hamburgerów.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach
Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad na co dzień i od święta. Składniki ...
-
Aby otrzymać wyrazisty smak rosołu, solimy go dopiero na końcu. Jeżeli zależy nam jednak na mięsie z rosołu, solimy wywar na samym początk...
-
Delikatny, puszysty sernik na zimno, składający się z czterech warstw.Trzy warstwy powstały z połączenia sera i galaretki, na wierzchu ...
-
Krokiety robię dość często, na ogół z grzybami kiedy mam jeszcze zgromadzone jesienią zapasy grzybów. Pysznie smakują podane do czerwoneg...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz