piątek, 26 stycznia 2018

Racuchy owsiane z jabłkami


Racuchy z płatkami owsianymi zamiast tradycyjnej mąki oraz jabłkami smażonymi z miodem, rumiane, słodkie, chrupiące.

Składniki

  • Płatki owsiane 100g
  • Mleko 1 szklanka
  • Miód pszczeli 3 łyżki
  • Jabłko 2 szt
  • Jajko 1 szt
  • Olej roślinny kilka łyżek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

1. Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy na małym ogniu aż płatki całkowicie wchłoną mleko, odstawiamy do ostudzenia.
2. Jabłka myjemy, kroimy w plastry i wykrawamy gniazda nasienne i oprószamy cynamonem.
3.Pozostały miód wkładamy na patelnię, wrzucamy jabłka i smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty często mieszając.
 4. Do płatków owsianych dodajemy żółtko, białko ubijamy na pianę , łączymy płatki z pianą , delikatnie mieszajmy.

5. Rozgrzewamy olej na patelni, łyżką nakładamy masę na patelnię formując racuchy, smażymy po 1 minucie z każdej strony.
6. Gotowe racuchy odsączamy z tłuszczu na kuchennym ręczniku papierowym. Podajemy racuchy z jabłkami polane miodem, ja podałam posypane bazylią.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...