Drożdżowa strucla z makiem pyszna, lekka, idealna.
Składniki
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Mleko 2/3 szklanki, Drożdże 5 dag
- Jajka 3 szt
- Masło 20 dag
- Cukier 2/3 szklanki
- FARSZ
- Masa makowa z bakaliami 1 opakowanie
-
Jajko 2 szt
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę soli i trochę ciepłego mleka.
Mieszamy i czekamy aż drożdże podrosną.
Dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło, cukier i jajka. Wyrabiamy dokładnie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i dzielimy na 4 części.
Zagniatamy każdą część i wałkujemy na kwadrat wielkości blachy w piekarniku.
Masę makową wyjmujemy z puszki i dodajemy 2 jaka, dokładnie mieszamy.
Układamy masę makową na rozwałkowane ciasto i zwijamy strucle.
Strucle zawijamy w papier do pieczenia ( robimy w papierze małą zakładkę bo ciasto urośnie) i wstawiamy do piekarnika,
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.
Z podanych składników otrzymamy 4 strucle makowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz