czwartek, 11 stycznia 2018

Strucla z makiem

 

Drożdżowa strucla z makiem pyszna, lekka, idealna.

Składniki

  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Mleko 2/3 szklanki, Drożdże 5 dag
  • Jajka 3 szt
  • Masło 20 dag
  • Cukier 2/3 szklanki
  • FARSZ
  • Masa makowa z bakaliami 1 opakowanie
  • Jajko 2 szt

    Przygotowanie


    Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę soli i trochę ciepłego mleka.
    Mieszamy i czekamy aż drożdże podrosną.

    Dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło, cukier i jajka. Wyrabiamy dokładnie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.

    Ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i dzielimy na 4 części.
    Zagniatamy każdą część i wałkujemy na kwadrat wielkości blachy w piekarniku.

    Masę makową wyjmujemy z puszki i dodajemy 2 jaka, dokładnie mieszamy.

    Układamy masę makową na rozwałkowane ciasto i zwijamy strucle.
    Strucle zawijamy w papier do pieczenia ( robimy w papierze małą zakładkę bo ciasto urośnie) i wstawiamy do piekarnika,

    Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.

    Z podanych składników otrzymamy 4 strucle makowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...