Są to wskazówki i podpowiedzi, dzięki którym gotowanie staje się łatwiejsze, a potrawy smaczniejsze.
1. BARSZCZ - obchodź się z barszczem delikatnie, nie gotuj go zbyt długo, bo straci swoją piękną czerwoną barwę.
2. CHUDY ROSÓŁ - gotuj rosół na możliwie małym ogniu, będzie bardziej klarowny.
3. CIASTO - Aby ciasto nie przylepiło się do formy, użyj papieru do pieczenia.
4. DOMOWY KETCHUP - Jeśli chcesz zostawić ketchup na później, wlej gorący do słoików, zakręć je i odwróć do góry dnem.
5. DORSZ - Pamiętaj że filet rybny smażony od strony skóry jest delikatniejszy, a podczas smażenia sama skórka staje się chrupiąca, smaż więc filety od strony skóry.
8. FASOLA - Jeśli chcesz dodać do dania suchą fasolę namocz ją dzień wcześniej.
9. JAJKA - Bardzo świeże jajka trudno się obierają, dlatego warto gotować je w osolonej wodzie.
10. KALAFIOR - Możesz gotować kalafior w całości - ładnie dzieli się na różyczki na półmisku.
11. KISZONE BURAKI - Do buraków koniecznie dodaj czosnek, który zapobiega rozwojowi bakterii.
12.KISZONE RZODKIEWKI - Przygotowując rzodkiewki nie pozbawiaj ich ogonków, pięknie sie prezentują i są jadalne.
13. KLUSKI - Aby kluski nie sklejały się podczas gotowania, dodaj do wody odrobinę tłuszczu.
14. KOMPOT RABARBAROWY - Nie warto tracić czasu na obieranie rabarbaru, podczas gotowania i tak się rozgotuje.
15. KOPYTKA - Gotowanie ziemniaków w mundurkach zatrzymuje w nich skrobię, dzięki czemu masa do kopytek jest bardziej kleista.
16. KOTLETY MIELONE - Posól grzyby przy soleniu, aby oddały wodę, dzięki temu kotlety z dodatkiem grzybów nie będą się rozpadać.
17. KOTLET Z BURAKA - Kotlet z buraka jest delikatny, więc podczas smażenia używaj szerokiej łopatki.
18. KREM Z BURAKA - Jeżeli zupa krem z buraka ma grudki, przetrzyj ją przez sito.
19. KURCZAK - Kurczak najlepszy jest prosto z pieca, dlatego nie zaczynaj pieczenia zbyt wcześnie.
20. MASŁO - Masło możesz zamrozić, w ten sposób przedłużysz jego termin przydatności.
21. MIESZANKA ŚNIADANIOWA - Jeżeli mieszanka za bardzo się wypiecze, dolej trochę pół szklanki wody i podgrzewaj kolejne 5 minut w 120 stopniach C.
22. NALEŚNIKI - Dobrze jest posmarować patelnię minimalna ilością tłuszczu, świetnie nadaje się do tego silikonowy pędzelek.
23. OWOCE Z KRUSZONKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH - Kruszonka zrobiona oddzielnie jest idealnie krucha i można ją przechowywać dłużej.
24. PASTA Z JAJ - Najłatwiej jest nie siekać jaj, tylko rozgnieść je widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
25. PIEROGI - kładź pierogi na omączonej stolnicy, zachowując między nimi odległości, dzięki temu nie skleją się. Aby nie wyschły przed gotowanie przykryj je suchą ściereczką.
26. POMIDOROWA NA SERWATCE - Nie musisz obierać pomidorów, bo wszystkie składniki zupy będą zmiksowane.
27. PSTRĄG - pieczenie w papilotach zachowuje pełną wilgoć i smak potrawy.
28. PURRE - Do przyrządzania purre z ziemniaków nie używaj blendera, masa stanie się zbyt kleista.
29. SAŁATKA GRYCZANA - Buraki pieczone w skórce zachowaja więcej cennych wartości.
30. SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ - W zdejmowaniu skórki z papryki bardzo pomaga jej grillowanie.
31. SAŁATKA Z POMIDORÓW - Aby grzanki były chrupiące dodaj je tuż przed podaniem sałatki. Nie trzymaj sałatki zbyt długo w lodówce bo straci cenne składniki odżywcze.
32. SCHABOWY - Po usmażeniu przełóż kotlet na papierowy ręcznik, pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
33. SERNIK - Dodaj szczyptę soli do białek, aby lepiej się ubijały.
34. SZPINAK - Smażąc szpinak pamiętaj, że równie dobry jest na surowo. Powstrzyma cię to przed zbyt długim smażeniem lub duszeniem.
35. ŚLEDZIE - Jeśli śledzie są zbyt słone wymocz je w wodzie lub mleku.
36. ŚLEDŹ Z RODZYNKAMI - Jeśli planujesz przez kilka dni przechowywać śledzie w lodówce zrób je bez szczypiorku.
37. ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW - Danie świetnie odgrzewa się na patelni i jest bardzo smaczne także następnego dnia.
38. ŻUR NA NIEPALONEJ KASZY GRYCZANEJ - Zakwas do żuru dodawaj stopniowo, sprawdzaj smak zupy, aż znajdziesz idealną kompozycję smaków.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach
Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad na co dzień i od święta. Składniki ...
-
Aby otrzymać wyrazisty smak rosołu, solimy go dopiero na końcu. Jeżeli zależy nam jednak na mięsie z rosołu, solimy wywar na samym początk...
-
Delikatny, puszysty sernik na zimno, składający się z czterech warstw.Trzy warstwy powstały z połączenia sera i galaretki, na wierzchu ...
-
Krokiety robię dość często, na ogół z grzybami kiedy mam jeszcze zgromadzone jesienią zapasy grzybów. Pysznie smakują podane do czerwoneg...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz