Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Wpisało się także w kuchnię regionalną Rosji i Ukrainy.Miałam okazję spróbować oryginalne czebureki w restauracji ukraińskiej, są przepyszne. Są to pierogi smażone na głębokim tłuszczu, wypełnione surowym mięsem, warzywami lub serem. Zrobienie w domu takich pierogów jest warte zachodu, gdyż smakują wyśmienicie.
Składniki
- CIASTO :
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Masło 10 dag
- Jajko 1 szt
- Spirytus 1 łyżka
- Woda 1 szklanka, sól do smaku
- FARSZ :
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe 50 dag
- Cebula 2 szt
- Natka pietruszki 1 pęczek lub suszona ew. majeranek
- Sól, pieprz
-
Olej do
smażenia 1/2 l
Przygotowanie
Następnie dodać jajko, łyżkę spirytusu i pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
2. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, wymieszać. dodać posiekana natkę , sól, pieprz, wymieszać dokładnie.
3. Z ciasta odkrawać nieduże porcje i rozwałkować na cienki placek, przykładać do placka talerzyk deserowy i wykrawać nożem koła.
Na połowie koła nałożyć farsz z mięsa, złożyć na pół i sklejać brzegi, mozna docisnąć brzegi widelcem, ale ciasto jest dość plastyczne.
4. Czebureki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony. Ja smażyłam w niedużym garnuszku z grubym dnem wrzucając po 1 sztuce.Z podanych składników wyszło 15 dużych pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz