poniedziałek, 15 stycznia 2018

Czebureki z mięsem mielonym


Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Wpisało się także w kuchnię regionalną Rosji i Ukrainy.Miałam okazję spróbować oryginalne czebureki w restauracji ukraińskiej, są przepyszne. Są to pierogi smażone na głębokim tłuszczu, wypełnione surowym mięsem, warzywami lub serem. Zrobienie w domu takich pierogów jest warte zachodu, gdyż smakują wyśmienicie.

Składniki

  • CIASTO :
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Masło 10 dag
  • Jajko 1 szt
  • Spirytus 1 łyżka
  • Woda 1 szklanka, sól do smaku
  • FARSZ :
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe 50 dag
  • Cebula 2 szt
  • Natka pietruszki 1 pęczek lub suszona ew. majeranek
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia 1/2 l

    Przygotowanie

    1.Wodę posolić i zagotować z masłem w garnku. Jak woda zacznie wrzeć wsypać 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszać, zostawić aby wystygło.
    Następnie dodać jajko, łyżkę spirytusu i pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
    2. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, wymieszać. dodać posiekana natkę , sól, pieprz, wymieszać dokładnie.
    3. Z ciasta odkrawać nieduże porcje i rozwałkować na cienki placek, przykładać do placka talerzyk deserowy i wykrawać nożem koła.
    Na połowie koła nałożyć farsz z mięsa, złożyć na pół i sklejać brzegi, mozna docisnąć brzegi widelcem, ale ciasto jest dość plastyczne.

    4. Czebureki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony. Ja smażyłam w niedużym garnuszku z grubym dnem wrzucając po 1 sztuce.Z podanych składników wyszło 15 dużych pierogów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...