piątek, 12 stycznia 2018
Seromakowiec
Dla wielbicieli sera i maku to ciasto w sam raz, gdyż połączenie sera i maku daje wspaniały smak.
Składniki na ciasto:
Mąka pszenna 25 dag
Cukier 15 dag
Masło 12,5 dag (pół kostki)
Jajka 2 szt
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5g)
Masa makowa:
Mak 40 dag
Cukier 1 szklanka ok.30 dag
Jajka 2 szt
Bakalie (rodzynki, migdały, orzechy) 100g
Skórka pomarańczowa kandyzowana 100g
Masło 2 łyżki (30g)
Masa serowa:
Ser biały mielony 1 kg
Jajka 4 szt
masło 10 dag
Cukier drobny do wypieków 30 dag
Maka ziemniaczana 2 łyżki
Wykonanie:
1. Mak: należy wcześniej zaparzyć, następnie zmielić dwu- lub trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy cukier drobny do wypieków, żółtka, masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
2. Ciasto: ucieramy masło z żółtkami i cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, pianę z białek i mieszamy.
Przekładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Ser: przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier, masło i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pianę z białek, namoczone wcześniej rodzynki i delikatnie mieszamy.
4. Na spód w formie wykładamy masę makową, następnie wykładamy masę serową i wyrównujemy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 50 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy placek do lekkiego przestudzenia, po czym wyjmujemy i dekorujemy, polewając roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach
Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad na co dzień i od święta. Składniki ...
-
Aby otrzymać wyrazisty smak rosołu, solimy go dopiero na końcu. Jeżeli zależy nam jednak na mięsie z rosołu, solimy wywar na samym początk...
-
Delikatny, puszysty sernik na zimno, składający się z czterech warstw.Trzy warstwy powstały z połączenia sera i galaretki, na wierzchu ...
-
Krokiety robię dość często, na ogół z grzybami kiedy mam jeszcze zgromadzone jesienią zapasy grzybów. Pysznie smakują podane do czerwoneg...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz