Domowy sos z gotowanych warzyw i smażonego mięsa drobiowego do makaronu spaghetti. Pyszny, warto wypróbować.
Skladniki:
- Pomidor 1 szt
- Papryka czerwona 1 szt
- Marchew 1 szt
- Cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki
- Pietruszka 1 szt
- Kawałek selera
- Oregano, sól, pieprz do smaku
- Pierś z kurczaka 1 pojedyncza
-
Olej
roślinny
1. Obieramy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek, myjemy i kroimy w kostkę.
Paprykę i pomidor kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy 20 minut do miękkości.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś kurczaka. Smażymy mięso kilka minut mieszając łopatką.
3.Ugotowane warzywa studzimy i przekładamy do blendera, miksujemy na gładko i przelewamy na patelnię do obsmażonego mięsa.
4. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i gotujemy kilka minut do momentu aż sos będzie idealnie gęsty.
Podajemy z makaronem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz