piątek, 2 lutego 2018

Sos warzywno-drobiowy do spaghetti


Domowy sos z gotowanych warzyw i smażonego mięsa drobiowego do makaronu spaghetti. Pyszny, warto wypróbować.

Skladniki:

  • Pomidor 1 szt
  • Papryka czerwona 1 szt
  • Marchew 1 szt
  • Cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki
  • Pietruszka 1 szt
  • Kawałek selera
  • Oregano, sól, pieprz do smaku
  • Pierś z kurczaka 1 pojedyncza
  • Olej roślinny








    Przygotowanie

    1. Obieramy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek, myjemy i kroimy w kostkę.
    Paprykę i pomidor kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy 20 minut do miękkości.


    2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś kurczaka. Smażymy mięso kilka minut mieszając łopatką.
    3.Ugotowane warzywa studzimy i przekładamy do blendera, miksujemy na gładko i przelewamy na patelnię do obsmażonego mięsa.
    4. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i gotujemy kilka minut do momentu aż sos będzie idealnie gęsty.

    Podajemy z makaronem.
    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...