piątek, 11 maja 2018

Pleśniak

Pyszne ciasto z jabłkami i bezą, tanie, smaczne i ładnie się prezentuje.

Składniki

  • Maka pszenna 4 szklanki
  • Margaryna tortowa 1 kostka 250g
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Kakao 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jabłka 1 kg

    Przygotowanie

    1.Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier pół szklanki i margarynę siekamy na stolnicy nożem i zagniatamy ciasto. Jeżeli jest za gęste dodajemy trochę mleka.Rozdzielamy na trzy części.Do jednej z nich dodajemy kakao.

    2.Dwie części ciasta wkładamy na 15 min do zamrażalki.Białka ubijamy ze szczypta soli,dodajemy 1szkl cukru i dalej ubijamy na sztywno.

    3.Jasnym ciastem wykładamy blachę, na to dajemy uprażone i przestudzone jabłka, na jabłka ścieramy na tarce drugą jasną część ciasta. Na ciasto dajemy pianę z białek. Na wierzch ścieramy na tarce ciemne ciasto.

    4.Pieczemy 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.   Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszny obiad  na co dzień i od święta. Składniki ...